Virtualus gidas „Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone” padės geriau pažinti Kauno rajono kultūros paveldo objektus ir Kauno rajoną

Virtualus gidas „Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone” padės geriau pažinti Kauno rajono kultūros paveldo objektus ir Kauno rajoną

Naujoms technologijoms sparčiai žengiant į bibliotekas, iššūkiams ir pokyčiams atvira Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka nuolat plečia elektroninių paslaugų spektrą išmaniajam vartotojui. Sėkmingai įgyvendindama Lietuvos Kultūros tarybos iš dalies finansuojamus 2017-2018 m. projektus „Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone”, Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone II”, skatinančius vietos ir tarptautinę visuomenę domėtis Kauno rajono kultūros istorija ir saugoti jos istorinę atmintį, visuomenei pristato naujieną – virtualų gidą.
Tai – interaktyvi, naujoviška, šiuolaikinių technologijų sprendimais pagrįsta mokymosi ir kultūros pažinimo priemonė, skirta Lietuvos ir užsienio vartotojui susipažinti su Kauno rajone esančiais reikšmingais ir unikaliais kultūros, architektūros, archeologijos ir gamtos paveldo objektais bei žymiais Kauno rajono žmonėmis.
Virtualų gidą sudaro 9 maršrutai: dvarai (8 objektai), sakraliniai pastatai (24 objektai), archeologijos paminklai (3 objektai), Kauno rajono muziejus (5 objektai), 12 lankytinų vietų knygnešių takais, 13 lankytinų vietų literatų takais, 11 suolelių, skirtų savanoriams įamžinti, gamtos paveldas (6 objektai), kitos reikšmingos lankytinos vietos (6 objektai) ir interaktyvus žemėlapis su pažymėtais objektais. Viso virtualų gidą sudaro 88 objektai. Kiekvienas maršrutas turi jam priskirtus objektus bei trumpą literatūrinį pristatymą – t.y. įžanginį žodį. Pasirinkus ir pažymėjus maršrutą matysime jam priskirtus objektus meniu punkte kairėje ir interaktyviame žemėlapyje dešinėje. Pažymėjus objektą (tiek meniu punkte, tiek interaktyviame žemėlapyje) apie jį pateikiama lietuvių ir anglų kalbomis susisteminta tekstinė informacija, fotografijos, panoraminės bei AERO nuotraukos.
Virtualiame gide pasirinktus objektus galima lankyti vadovaujantis siūlomu arba paties susikurtu maršrutu. Kelius, važiavimo kryptis automobiliu, dviračiu arba pėsčiomis galima susirasti per interaktyvų žemėlapį internete, adresu:https://maps.google.lt. Keliaujant nuo vieno objekto iki kito, žemėlapyje nurodoma kelionės trukmė ir atstumas tarp objektų kilometrais.
Ant dešimties žymiausių Kauno rajono kultūros paveldo objektų pritvirtinti QR kodai, leidžiantys išmaniai susipažinti su šių objekto istorija. Ją galima perskaityti su specialia išmaniajame įrenginyje (telefone ar planšetiniame kompiuteryje) esančia QR kodų nuskaitymo programa (programą parsisiųsti – http://bit.ly/2sxfPl1, http://bit.ly/1cT8KLu). Su išmaniuoju įrenginiu nuskaičius ant dominančio objekto pritvirtintą QR kodą, įrenginio ekrane bus matoma objekto vidaus panoraminė nuotrauka ir kita informacija, esanti virtualiajame gide.
Projekto vadovė vyr. bibliotekininkė V. Tamašauskienė tikisi, kad sukurtas virtualus gidas ne tik papildys Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos fondą nauju, inovatyviu, ilgalaikę išliekamąją vertę turinčiu informacijos saugojimo rinkiniu, bet ir užtikrins Kauno rajono kultūros ir istorijos vertybių išlikimą bei jų sklaidą vietinei ir tarptautinei bendruomenei.
Viešosios bibliotekos direktorės Irenos Viktorijos Stančiauskienės teigimu, naująsias technologijas puikiai įvaldę ir mėgstantys moksleiviai nuo šiol Kauno rajoną pažinti gali ne tik keliaudami ir lankydami žymias vietoves fiziškai, bet ir virtualiai. Sukurtą interaktyvią metodinę priemonę, patalpintą Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos tinklalapyje adresu: https://www.krsvbiblioteka.lt/lt/ galės naudoti pamokose istorijos bei literatūros dalykus dėstantys mokytojai ir savarankiškai patys moksleiviai, norintys greitai ir patogiai vienoje vietoje surasti daug susistemintos vaizdinės ir tekstinės informacijos bei išmaniai susipažinti su Kauno rajono vertybėmis, žymiomis kūrusiomis, gyvenusiomis ir skleidusiomis lietuvišką žodį asmenybėmis.
Virtualus gidas kaip informatyvi pažinimo priemonė pritaikyta naudoti neformalaus ugdymo užsiėmimuose bibliotekos erdvėse, istorijos, krašto pažinimo renginiuose bendruomenėse, TAU užsiėmimuose ir kt.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė
V. Tamašauskienė