Projekto „Vizualaus turinio kūrimas šiandieninėje komunikacijoje” apibendrinimas

Projekto „Vizualaus turinio kūrimas šiandieninėje komunikacijoje” apibendrinimas

2018 m. gegužės 4-9 dienomis įvyko Kultūros ministerijos ir Kultūros tarybos finansuojamo projekto „Vizualaus turinio kūrimas šiandieninėje komunikacijoje“ taikomosios fotografijos mokymai.
Mokymų dalyviai daug sužinojo ne tik apie fototechniką, fotoaparatų tipus, jų funkcijas, tačiau pasinėrė į fotografijos užkulisius, kur lektorius-profesionalus fotografas D. Tarėla pasidalino emocijų valdymo, renginių fotografavimo, daromų klaidų, šviesos pajautimo ir valdymo, fotografavimo gudrybėmis bei įkvėpimo ieškojimo subtilybėmis. Taip pat 4 d. mokymuose vyko ir praktinės veiklos, kurias koordinavo kompozicijų stilistė M. Sabockytė. Stilistė pasakojo apie tinkamą dekoracijų ir rekvizitų pasirinkimą, pavienių objektų fotografavimą, kas ypač aktualu bibliotekų specialistams, dirbantiems su senais ir retais spaudiniais. Taip pat M. Sabockytė konsultavo mokymų dalyvius kaip tinkamai pasirinkti fotografavimo kampą, kaip derinti pagrindinius objektus ir papildomus rekvizitus. Praktinėje veikloje dalyviai patys galėjo naudotis didžiule gausa stilistės dekoracijų ir susikurti profesionalias nuotraukas. Viena iš mokymų kurso dienų buvo skirta apsilankyti profesionalioje fotografijos studijoje „Focus studio“. Dalyviai susipažino su profesionalia-komercine fotografijos puse, turėjo galimybę išvysti kaip vyksta užsakomosios fotosesijos, žmonių, grupių, daiktų fotografavimas, kokia įranga tam skirta ir kaip ja naudotis. Dalyviai išmėgino jėgas fotografuojant gyvus modelius bei pačių pasirinktus objektus dirbtinėje šviesoje. Šie mokymai ne tik pagilino žinias fotografijos srityje, tačiau ir leido iš arčiau pamatyti profesionalų darbą, susipažinti su profesionalių nuotraukų padarymo principais. Be kita ko, leido suprasti kiek daug įkvėpimo galima rasti savo aplinkoje – bibliotekoje, kur kiekvienas gali tapti tobulos nuotraukos autoriumi.
Baigiamajame seminare buvo aptarta projekto vykdymo eiga, gilintasi į kokybiško vizualaus turinio kūrimo svarbą, akcentuota bibliotekų vartotojų įtrauktis į komunikacinius sprendimus. Mokymų dalyviai dalinosi patirtimi, analizavo nuotraukas Kauno regiono bibliotekų tinklaraštyje sukurtoje virtualioje darbų galerijoje. Dalyviai už kokybiškas, mokymų medžiagą įprasmintas fotografijas buvo apdovanoti įsteigtais prizais.
Skatindami informacijos apie kokybišką vizualinę komunikaciją sklaidą, buvo susisteminta mokymų ciklo medžiagą bei parengta atmintinė pradedančiajam fotografui. Rengimo procese stipriai prisidėjo lektoriai D. Tarėla bei stilistė M. Sabockytė.

Už vasaros metu fotografuotas nuotraukas virtualiai parodai „Mano biblioteka“ apdovanojimai teko:

Už idėją ir meniškumą – Agnė Norkutė, Gina Poškienė, Kristina Šinkūnaitė.
Už žinių įsisavinimą mokymų metu – Inga Rutkauskienė, Odeta Pranskevičienė, Solveiga Pempienė.
Įdomiausia, labiausiai atspindinti bibliotekos idėją – Austėja Krištaponytė.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos Strateginės plėtros ir inovacijų centro žinių vadybos gr. vadovė Enrika Kromerova-Dubinskienė