Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje knygos „Žydai Pakaunėje“ pristatymas

Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje knygos „Žydai Pakaunėje“ pristatymas

Rugsėjo 10 d. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka, minėdama Europos žydų kultūros dienas, specialistus, Kauno rajono bendruomenę ir visus, kam aktuali žydų istorija ir kultūros paveldas pakaunės krašte į knygos „Žydai Pakaunėje“ sutiktuves.
Garliavos Jonučių gimnazijos mokytojos, Vilniaus universiteto Kauno fakulteto docentės, dr. Ingos Stepukonienės sudarytame leidinyje pateikiama kraštotyrinė medžiaga apie Pakaunės (Zapyškis, Vilkija, Čekiškė, Babtai, Vandžiogala, Garliava) žydų nekilnojamąjį kultūros paveldą, bendruomenes, gyvenseną praturtins šio krašto žinias apie litvakišką gyvenseną ir kultūrą.
Anot sudarytojos I. Stepukonienės knyga „Žydai Pakaunėje“ – tai bandymas prikelti, kiek įmanoma, šį dingusį pasaulį, žadinti jo prisiminimus. Leidinio objektas – žydų bendruomenės Pakaunėje, asmenybių likimai, jų veikla. Visa tai atkurti buvo sunku, nes tikrieji liudytojai žuvo; laikas amžinybėn nusinešė ir daugybę juos pažinojusių. Nebeliko ir daugybės tuos gyvenimus liudijančių dokumentų, nuotraukų. Sudarytoja atviravo, kad knygos kelias iki skaitytojo buvo iš tiesų nelengvas: „žinias apie vietovės žydus rinkome iš įvairių istorinių šaltinių, archyvų, jau užrašytų pasakojimų, laikydamiesi nuostatos, kad svarbi yra kiekviena, net ir menkiausia detalė, istorija, žinia“ – kalbėjo I. Stepukonienė. Siekiant kuo plačiau rekonstruoti Pakaunės regiono žydų bendruomenės gyvenimo tradicijas, jos savitumą bei patirtis, atkurti praeities įvykius, knygoje publikuojami ir originalūs mokslininkų tyrinėjimai, ir mokslo populiarinimo pobūdžio tekstai, ir žmonių atsiminimai, kurie yra labai svarbūs istorijos liudytojai.
Nuoširdžius sveikinimo žodžius dr. I. Stepukonienei tarė Kauno rajono savivaldybės meras V. Makūnas, A. Mitkaus pagrindinės mokyklos istorijos mokytojas R. Gudaitis, recenzentai, žydų bendruomenės atstovai, istorikai ir kiti renginyje dalyvavę kolegos, kurie puikiai įvertinę naują leidinį viliasi, kad sudarytojos tyrinėjimai turės tęstinumą, o ši knyga galės pasitarnauti kaip pagrindas įvairioms edukacinėms veikloms, pažintiniams pasivaikščiojimas tyrinėjant Pakaunės vietoves. Knygos leidimą finansavo Kauno rajono savivaldybės administracija.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė R. Vasauskaitė