Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę viešoji biblioteka paminėjo su gausybe renginių

Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę viešoji biblioteka paminėjo su gausybe renginių

Šių metų balandžio 23-29 dienomis vyko 18 -oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Visose Lietuvos bibliotekose buvo rengiami knygų pristatymai, susitikimai su skaitytojais, bendruomene, veikė kūrybinės laboratorijos ir kt. Sparčiai tobulėjančios technologijos, didesni lankytojų poreikiai keičia ir bibliotekų teikiamų paslaugų įvairovę. Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų centras taip pat kvietė vaikus ir suaugusius aktyviai dalyvauti visą savaitę bibliotekoje vykstančiuose renginiuose.
Balandžio 24 d. Viešosios bibliotekos Vaikų centre vyko kūrybinio ir informacinio raštingumo užsiėmimai su programa „Minecraft“, kurių metu kartu su gausiai susirinkusiais moksleiviais trimačiame „Minecraft“ pasaulyje kūrėme augintinius.
Vyresnių klasių moksleivius balandžio 24 dienos popietę Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka pakvietė į antrąjį paskaitų ciklo „Karjera (ne) atsitiktinumas“ susitikimą. Viešojoje bibliotekoje svečiavęsi neformalaus ugdymo organizacijos VŠĮ „ Kitas variantas“ Kauno miesto mentoriai: Evaldas Černiauskas ir Diana Altanė gausiai susirinkusiems Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos devintų klasių moksleiviams pasakojo apie savanorystės fenomeną, savanoriškos veiklos galimybes „Kitame variante“ bei atskleidė savanoriškos veiklos naudą pačiam savanoriui.
Jau antrą veiklos dešimtmetį skaičiuojanti atvira ir patikima organizacija „Kitas variantas“ pagal unikalią ištobulintą programą organizuoja 14-19 m. amžiaus moksleiviams tęstinius mokymus, kurių metu, kaip teigia mentorė Diana Altanė, padedami sertifikuotų mentorių moksleiviai įgauna pasitikėjimą būti savimi ir išsiugdo įgūdžius kurti norimus gyvenimo pokyčius. Tęstiniuose mokymuose moksleiviai ne tik geriau pažįsta ir realizuoja save, bet ir įgyja komandinio darbo, kūrybiškumo įgūdžių. Mentoriaus E. Černiausko teigimu, tik gerai suprasdamas ir pažindamas save ir savo norus galėsi objektyviai įvertinti visas savo karjeros alternatyvas ir jų tinkamumą. Tik gerai įsigilinęs į save, savo interesus, vertybes, stipriąsias ir tobulintinas puses, galėsi pasirinkti ar susikurti tokią karjerą, kuri atneš Tau didžiausią pasitenkinimą ir padės kurti prasmingą visavertį gyvenimą. Jei nežinosi, kas esi ir ko nori, bus labai sudėtinga išsirinkti ir savąjį karjeros kelią. Užsiėmimo dalyviai domėjosi kaip savanoriškos veiklos patirtis gali įtakoti jų karjeros sprendimus.
Balandžio 26 d. Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos padalinyje – Ežerėlio bibliotekoje pirmą kartą vyko Kauno rajono bibliotekų robotikos varžybos moksleiviams „Robolyga“. Ežerėlyje vykusiose varžybose dalyvavo 13 komandų, sudarytų iš Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir jos padalinių: Zapyškio, Ringaudų, Domeikavos, Ežerėlio bibliotekų bei svečiai iš Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos.
Moksleiviai varžyboms ruošėsi iš anksto. Varžybų dalyviai ne tik turėjo sukonstruoti robotą, bet ir užprogramuoti jį taip, kad jis įveiktų varžybų organizatorių parengtas tris rungtis. Dalyviai su sukonstruotais savo robotais varžėsi „Juodosios linijos“, „Lipimo į kalną“ ir „Robotų sumo“ rungtyse.
Rungtyje „Juodoji linija“ moksleivių užprogramuoti robotukai turi sekti juodą liniją ir kuo greičiau pasiekti finišą. Šioje rungtyje I – ąją vietą užėmė Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos komanda „Kudirka1“, kurių robotukas šią rungtį įveikė tik per 21,59 sekundės. Garbingą II- ąją vietą šioje rungtyje iškovojo Zapyškio bibliotekos komanda „Minigame“, trasą įveikusi per 25,52 sekundes ir III- ąją vietą iškovojo Zapyškio bibliotekos komanda „EV3-35“, kurių robotukas trasą įveikė per 30,57 sekundės.
„Lipimo į kalną“ rungtyje skaičiuojamas robotuko įlipimo į kalną laikas. Nukritęs ir neužvažiavęs į kalno viršūnę robotas laikomas pralaimėjusiu. Šioje rungtyje I – ąją vietą užėmė Viešosios bibliotekos komanda „Ekspertai“, II- ąją vietą šioje rungtyje iškovojo Zapyškio bibliotekos komanda „Minigame“, III – ąją vietą iškovojo Ringaudų bibliotekos komanda „Ringaudas“.
Paskutinėje „Robotų sumo“ rungtyje sumo ringe kovojančių robotukų užduotis – ieškoti priešininko, o jį suradus išstumti iš ringo. Šioje rungtyje I-ąją vietą iškovojo Ežerėlio bibliotekos „Ežrobų“ komanda, II-ąją vietą užėmė viešosios bibliotekos „Robozondų“ komanda, o III-ąją – „Minigame“ komanda iš Zapyškio bibliotekos.
Kiekvienoje rungtyje geriausiai pasirodę ir daugiausiai taškų surinkę varžybų dalyviai buvo apdovanoti renginio rėmėjo – Kauno „Tauro LIONS“ klubo įsteigtais medaliais. Visiems varžybų dalyviams buvo įteiktos Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vardinės padėkos.
Sveikiname visus šių varžybų dalyvius: Dovydą Jusevičių, Timą Arbataitį, Tadą Skaudą, Dominyką Remeiką, Stelą Šileikaitę, Gustą Adomavičių, Arną Balnanosį, Emilį Varžgalį, Justiną Ribikauską, Elminą Zakšauską, Eitvidą Bendinską, Ligitą Seniūnaitę, Marių Markevičių, Luką Adomą, Jurgį Čipą, Justą Rukuižą, Gustą Adomavičių, Kajų Dapšį, Kajų Sidokerskį, Igną Čekanauską, Ūną Carrol, Ugnių Sirvydį, Modestą Sabecką ir Pijų Neliubšį.
Dėkojame renginio rėmėjams – Kauno „Tauro LIONS“ klubui, „Robolygos“ turnyro kuratoriui ir Zapyškio bibliotekos savanoriui – Žilvinui Neliubšiui, Ežerėlio pagrindinės mokyklos direktorei Paulinai Gailiūnienei bei Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkėms: Romai Mickevičienei, Vilijai Mitkuvienei, Elvinai Čirkovai, Eglei Štulaitei ir „Lego robotikos“ būrelio vadovui Šarūnui Ašmantui.
Balandžio 27 d., minint Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, Viešojoje bibliotekoje vyko interaktyvi viktorina „Labirintai po pasaulio bibliotekas“. Joje dalyvavo Garliavos A. Mitkaus pagrindinės mokyklos 5 klasės moksleiviai, lydimi matematikos mokytojos Silvijos Dagilienės. Viktorinos metu moksleiviai sužinojo daug įdomių faktų ne tik apie Lietuvos, bet ir viso pasaulio bibliotekas. Susipažinome su gražiausiomis, didžiausiomis, mažiausiomis, seniausiomis Lietuvos ir pasaulio bibliotekomis.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkės R. Vasauskaitė ir Ž. Kazakevičienė