Kauno rajono savivaldybės viešojoje ir Lapių bibliotekose Kauno rajono gyventojai rašė Nacionalinį diktantą

Kauno rajono savivaldybės viešojoje ir Lapių bibliotekose Kauno rajono gyventojai rašė Nacionalinį diktantą

Kovo 2 dieną lietuvių kalbos mylėtojai susirinko į Kauno rajono savivaldybės viešojoje ir Lapių bibliotekose organizuotą Nacionalinį diktantą. Šiais metais Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Nacionalinį diktantą rašė A. Mitkaus pagrindinės mokyklos 5-10 klasių moksleiviai, Lapių bibliotekoje – Lapių pagrindinės mokyklos 9-10 klasių moksleiviai.
Šiose bibliotekose Nacionalinį diktantą šiemet rašė daugiau nei 40 dalyvių, iš jų 38 moksleiviai ir 4 – suaugusieji gimtosios kalbos mylėtojai. Konkurse dalyvavę gyventojai rašė vienuolio pranciškono, Vilniaus Bernardinų bažnyčios kunigo, buvusio disidento Juliaus Sasnausko tekstą „Vienkartinumas“. Jį, tarnsliuotą per LRT radiją ir internetu, skaitė televizijos diktorius Marijus Žiedas.
Nacionalinio diktanto konkursu siekiama paskatinti žmones didžiuotis unikalia lietuvių kalba, kalbėti ir rašyti ja taisyklingai. Dėl raštingiausiojo vardo varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio. Pernai Nacionalinį diktantą rašė daugiau nei 33 tūkst. žmonių.
Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės Irenos Viktorijos Stančiauskienės teigimu, džiugina tai, kad gimtosios kalbos žinias pasitikrinti norinčiųjų dalyvių amžiaus amplitudė vis plečiasi, o dalyvių skaičius vis didėja. Tai rodo, kad kalbos mylėtojų gretos didėja, diktantas populiarėja įvairiose bendruomenėse, tarp moksleivių ir tarp suaugusiųjų. Viešojoje bibliotekoje diktantą rašė ir jaunesni nei 13 metų amžiaus sulaukę moksleiviai ir vyresnis nei 75 m. dalyvis, kuris į biblioteką rašyti Nacionalinį diktantą atvyko jau antrą kartą. Diktantą rašiusių dalyvių teigimu, tai puiki galimybė pagalvoti apie svarbiausias lietuviškas vertybes, kartu susiburti draugams, kolegoms, kaimynams ir bendruomenei.
Nacionalinis diktantas organizuojamas kartu su ilgamečiais projekto partneriais – DELFI, LRT, Švietimo ir mokslo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Valstybine lietuvių kalbos komisija, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka ir Lietuvos paštu, aktyviai kviečiančiu visus neabejingus gimtosios kalbos mylėtojus prisidėti prie lietuviško žodžio saugojimo. Diktanto tekstas bus paskelbtas kovo 5 dieną svetainėse www.diktantas.lt, DELFI ir www.vlkk.lt (su rašybos ir skyrybos paaiškinimais). Projektą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Raštingiausieji piliečiai dalyvaus antrame ture, kol bus išrinkti patys geriausieji.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė R. Vasauskaitė