Jonavos viešojoje bibliotekoje – viešnios iš „Bernardinai.lt“

Jonavos viešojoje bibliotekoje – viešnios iš „Bernardinai.lt“

Praėjusią savaitę Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Knygos klube skaitytojai susitiko su viešniomis iš interneto dienraščio „Bernardinai.lt“: direktore Veronika Kimbryte ir vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja Rosita Garškaite. Pokalbio metu buvo diskutuojama apie šiuolaikinę Lietuvos žiniasklaidą. Dienraščio vadovė ir jos kolegė pripažino, kad daugelis mūsų šalies žurnalistikos problemų kyla, nes esame atpratę nuo to, jog, nepaisant žurnalistų bandymų vienaip ar kitaip interpretuoti Lietuvos viešojo gyvenimo reiškinius, esame pametę ir primiršę apie tai, kad egzistuoja objektyvi faktų tiesa. Klystume, jei manytume, kad tendencija nuomones pateikti kaip faktus yra vien lietuviškas žiniasklaidos bruožas – apie „alternatyvių“ faktų ir netikrų žinių įsigalėjimą daug kalbėta praėjusiais metais Jungtinėse Amerikos Valstijose po kelių su spauda ir televizija susijusių skandalų.
Dar viena šiandienės žiniasklaidos problema yra ta, jog viešojoje erdvėje beveik neliko platų humanitarinį išsilavinimą ir žvilgsnį turinčių žmonių. Nostalgiškai prisimintas tarpukario Lietuvos žurnalistas, meno kritikas, leidėjas Juozas Keliuotis ir sovietinių laikų pabaigos bei XX amžiaus paskutiniojo dešimtmečio žurnalistas Laimonas Tapinas, dirbęs ne tik kasdienį spaudos darbą, bet ir parašęs bei išleidęs ne vieną publicistikos knygą. Su moksline žinija bei požiūrio gyliu susijusį rašymą ir pasaulio suvokimą mūsų laikais pakeitė viešųjų ryšių kampanijos, kurių tikslas yra užvaldyti žmogaus sąmonę vardan finansinių ir ideologinių tikslų.
„Bernardinai.lt“, kaip ir dar kelios Lietuvos žiniasklaidos priemonės, dar išlieka alternatyva, kuri leidžia tikėti, jog dar ne visa pavirto verslu, politika, galia ir kitais policinės visuomenės fenomenais.
Jonavos viešosios bibliotekos Knygos klubas, gyvuojantis jau daugiau nei metus, reguliariai kviečia skaitytojus į įdomius susitikimus su rašytojais, žurnalistais. Klubo lankytojai mielai prisimena kauniečio poeto, rašytojo, eseisto Donaldo Kajoko ir kitų kūrėjų vizitus, paskatinančius ne vien vienumoje skaityti knygas, bet ir viešai dalytis mintimis apie tai, kas perskaityta, bei bendrauti su pačiais knygų autoriais.

Ramūnas Čičelis