Atkurtos Lietuvos gimtadienį Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir jos padalinių bibliotekų bendruomenė pasitinka su S. Gedos eilėmis

Atkurtos Lietuvos gimtadienį Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir jos padalinių bibliotekų bendruomenė pasitinka su S. Gedos eilėmis

Vasario 8-ąją Kauno rajono bendruomenę švęsti atkurtos Lietuvos gimtadienį kvietė Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos trisdešimties padalinių bibliotekų bendruomenė, kartu su Lietuvos bibliotekininkų draugijos Kauno rajono skyriumi inicijavusi renginį -„Vasario 16-ąją švęskime linksmai: literatūrinis žodis atgimusiai Lietuvai“. Visame Kauno rajone įsikūrusiose Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos padalinių bibliotekose vykstančiuose renginiuose aktyviai dalyvavo ugdymo įstaigų: mokyklų, darželių, kaimų ir miestelių bendruomenių nariai.
Vasario 8-osios rytmetys Ringaudų, Neveronių, Lapių, Linksmakalnio, Pagynės, Kačerginės, Kulautuvos, Babtų ir Eigirgalos bibliotekose prasidėjo poeto Sigito Gedos kūrybos skaitymais „Literatūrinis žodis atgimusiai Lietuvai“. Į bibliotekose vykstančius renginius džiugiai nusiteikę atskubėjo priešmokyklinio ugdymo įstaigų auklėtiniai, pradinių ir vyresniųjų klasių moksleiviai. Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos padalinių bibliotekose renginių metu buvo skaitomos iškilios Lietuvos kultūrinės asmenybės, poeto, scenaristo, literatūros kritiko, eseisto, vertėjo, svarbiausių premijų laureato, LPS iniciatyvinės grupės ir Sąjūdžio Seimo nario S. Gedos eilės. Ringaudų bibliotekoje poeto eiles skaitė Ežerėlio kultūros centro režisierė Aušra Žukaitė – Kupčiūnienė, Vilkijos bibliotekoje – Vilkijos gimnazijos jaunieji skaitovai ir Vilkijos mėgėjų teatro „Vizija“ režisierė Irena Štilpaitė, Neveronių bibliotekoje S. Gedos ir M. Vainilaičio eilės skaitė laisvalaikio salės organizatorius Žygimantas Juška.
Eigirgalos bibliotekos vyr. bibliotekininkė D. Venslovienė, pristatydama šventės dalyviams S. Gedos kūrybą pabrėžė, kad didžiulis nuopelnas ir įvertinimas poetui yra tada, kai jo eilės ne tik skamba iš lūpų į lūpas, bet ir virsta skambiomis dainomis. Sigito Gedos kūryboje tokių eilių yra tikrai daug. Klausydamiesi nuotaikingų, skambiomis dainomis tapusių S. Gedos eilių, renginio dalyviai ant iškarpytų trispalvių širdelių rašė iš poeto eilėraščių knygų išrinktus žodžius, simbolizuojančius Lietuvą. Kūrybiškumo nestokojančių moksleivių rankomis iškarpytos širdelės ir žodžiai „Atkurtai Lietuvai 100“ papuošė bibliotekų langus.
Kačerginėje gausiai susirinkę vaikų sanatorijos „Žibutė“ mokyklos moksleiviai, pedagogai ir bendruomenės nariai atkurtos Lietuvos gimtadienio šventę pradėjo iškilmingu Lietuvos himnu. Mūsų valstybę reprezentuojantys trys simboliai – himnas, vėliava ir herbas tapo pagrindiniu šios šventės akcentu. Kačerginės ir kitose bibliotekose buvo prisiminta Lietuvos valstybės bei istorinės (herbinės) vėliavos istorija, jos reikšmė bei simbolika, paminėti 1918 m. vasario 16 d. svarbiausi įvykiai ir Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai.
Šventinėmis nuotaikomis ir skambiomis dainomis su bibliotekos lankytojais Lietuvos gimtadienį ir poeto S. Gedos 75-ajį jubiliejų paminėjo Lapių ir Domeikavos bibliotekos. Su pakilia nuotaika į Lapių biblioteką atvykę pradinių klasių moksleiviai, nešini pačių sukurtu nameliu, kuriame apsigyveno S. Gedos sukurtas personažas – Peliukas Mikas skaitė ir deklamavo S. Gedos eiles. Domeikavos bibliotekoje susirinkusios poezijos mylėtojų klubo narės skaitymams pasirinko iš S. Gedos poezijos rinktinių dramatiškas ir liūdnokas eiles, kupinas vidinio ilgesio ir gyvenimiškos patirties.
S. Gedos ir M. Vainilaičio eilės, skambūs žodžiai Lietuvai ir vaikų sukurtos dekoracijos, piešiniai ir parašyti linkėjimai dar kartą patvirtina atkurtos valstybės gimtadienio svarbą. Ši data – tai lyg tiltas, sujungęs visą Kauno rajono bendruomenę kartu švęsti atkurtos Lietuvos gimtadienį ir kviečianti didžiuotis savo šalimi, laimėjimais ir būti svarbiais bei aktyviais savo šalies gyvenimo dalyviais, įkvepiančiais kurti dabartį ir leidžiančiais viltingai žvelgti į ateitį.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė R. Vasauskaitė