Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje knygos „Prie stalo visa Lietuva“ pristatyme apie Lietuvos maisto kultūrą ir apie tai, ką valgė mūsų protėviai Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais

Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje knygos „Prie stalo visa Lietuva“ pristatyme apie Lietuvos maisto kultūrą ir apie tai, ką valgė mūsų protėviai Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais

Spalio 26 d. viešojoje bibliotekoje pristatyta knyga „Prie stalo visa Lietuva“. „Prie stalo visa Lietuva“ – pirma tokios apimties knyga, plačiai nušviečianti Lietuvos mitybos ir maisto kultūrą nuo seniausių laikų iki šių dienų, pristatanti įvairių Lietuvoje gyvenusių socialinių sluoksnių bei tautų virtuvę. Tarpukario Lietuvos maisto pramonę, kavinių ir restoranų klestėjimą, prezidentų, rašytojų ir kitų žymių žmonių virtuvės paslaptis bei netikėtus naujus ir nežinomus faktus susirinkusiems atskleidė knygos bendraautorė, Istorinės Prezidentūros istorikė – Justina Minelgaitė.

Kaip teigia bendraautorė, istorinės prezidentūros istorikė J. Minelgaitė, surinkti maisto ir mitybos kultūros istoriją iš gabalėlių, suklijuoti iš šukių, pažirusių po muziejus, dvarus, namų palėpes ar bibliotekas, – štai tokią užduotį turėjo leidykla „Terra Publica“ pradėdama rengti leidinį „Prie stalo visa Lietuva“. Knygos autorių kolektyvas – 21 savo srities profesionalas, išsamiai, besiremdami savo patirtimi, žiniomis ir autentiškais šaltiniais, suprantamai ir įdomiai supažindina skaitytojus su visa Lietuvos mitybos istorija. Verčiant knygos puslapius prieš jus prabėgs ne vienas šimtmetis, suformavęs savitą, daugiasluoksnę, įvairiaspalvę Lietuvos maisto kultūrą: nupūsime dulkes nuo seniausių archeologinių radinių, liudijančių tiesą apie protėvių maistą, sužinosite Lietuvos valdovų ir didikų kasdienybės bei puotų paslaptis ir netikėtų bei įdomių faktų apie tai, ką valgė vienuoliai, ką veikė mūsų protėviai „karčemose“, kaip vaišinosi miestiečiai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.

Knyga iš kitų leidinių išsiskiria visapusišku požiūriu į maisto vartojimo kultūrą, atskleidžia jos visumą ir nepertraukiamą tradicijų tęstinumą. Toks ir yra šio leidinio tikslas – pirmą kartą į Lietuvos maisto istoriją pažvelgti iš visų pusių, apžvelgti visus istorinius laikotarpius, atskleisti visų visuomenės sluoksnių, luomų, tautinių mažumų mitybos tradicijas ir įpročius, suvokti maisto kultūros svarbą ir šiomis dienomis. Visgi įgyvendinti tokius užsibrėžtus tikslus leidėjams nebuvo lengva. Medžiaga apie Lietuvos maisto kultūrą yra fragmentiška, išbarstyta po įvairias šalies įstaigas, nugulusi muziejuose, archyvuose, pavienėse publikacijose ir straipsniuose. Todėl surinkti, susisteminti ir apžvelgti visą Lietuvos mitybos raidą nuo seniausių laikų iki šių dienų buvo sudėtingas, tačiau be galo įdomus iššūkis. Renginio dalyviai iš prelegentės pasakojimų sužinojo kaip ir kodėl kito mūsų mityba XIX–XX a., prisiminėme sovietmečio įdomybes ir klausydamiesi J. Minelgaitės sužinojome, ką valgė Lietuvos Respublikos Prezidentai ir kiti žymūs žmonės. Smalsiems ir norintiems sužinoti visas paslaptis apie Lietuvos maisto istoriją rekomenduojame tiesiog perskaityti šią knygą, kurioje atrasite net receptų!

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė
Regina Vasauskaitė