MUZIKOS VALANDA ŠAKIŲ VIEŠOJOJE BIBLIOTEKOJE

MUZIKOS VALANDA ŠAKIŲ VIEŠOJOJE BIBLIOTEKOJE

2017 m. rugpjūčio 21 d. Šakių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko muzikos valanda, orientuota į neįgaliuosius ir muzika bei jos poveikiu besidominčius žmones. Apie muzikos terapiją ir jos naudą kalbėjo edukologė, Lietuvos dainuojamos poezijos kūrėja ir atlikėja, meno saviraiškos specialioji pedagogė-ekspertė, muzikos terapijos asociacijos narė Ilona Papečkytė.
Domėtis muzikos poveikiu I. Papečkytę paskatino duktė, gimusi su psichomotorinio vystymosi problemomis. Gyvenimo paskatinta ji atrado sistemą, kaip menu ugdyti specialiųjų poreikių vaikus. Kelio pradžioje ji rėmėsi Danutės Baltutytės (iš Australijos atvykusios defektologės) patarimais. Pastaroji pasidalino vaizdine literatūra, mažažodžių dainelių natomis. Vaiko ugdydamas mažažodėmis dainelėmis paspartina jo psichomotorinę raidą. Pamažu I. Papečkytė pati ėmė kurti tokias daineles. Išleido kompaktinę plokštelę „Linksmoji gatvelė“ (1994 m.), kurioje 17 jos sukurtų mažažodžių dainelių. Edukologė yra sukūrusi per 300 dainų, daugelį jų – vaikams ir paaugliams.
Kalbėdama apie muzikos terapiją, I. Papečkytė aiškino, kad dažniausiai yra naudojami tokie instrumentai, kuriais nereikia mokytis groti, pvz.: lyra, arfa, sensula, barškučiai, vibrafonas, mažieji cimbolai, metalofonas, trikampis ir kt. Didelė dalis terapijoje naudojamų instrumentų atkeliavo iš afrikiečių kultūros. Beveik visus instrumentus galima suskirstyti į kelias pagrindines grupes: vėjo, lietaus, paukščių ir mišrūs gamtos garsai. Apskritai, muzikos terapija atlieka dvi funkcijas: aktyvinančiąją ir raminančiąją.
Susirinkusieji buvo trumpai supažindinti su muzikos terapijos specifikacija ir terapijoje naudojamais instrumentais. Po keleto dainuojamosios poezijos kūrinių, renginio svečiai galėjo patys išbandyti neįprastus muzikos instrumentus ir sudalyvauti keliuose grupiniuose užsiėmimuose. I. Papečkytės atvirumas ir nuoširdumas tikrai nepaliko nei vieno abejingo. Po renginio dalyvavusieji džiaugėsi naujomis patirtimis ir spinduliavo pakilia nuotaika.

Eglė Rudzevičiūtė
Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka


Parašykite komentarą