Projekto „Mobilibris” paroda: naujas požiūris į knygų eksponavimą bibliotekose

Projekto „Mobilibris” paroda: naujas požiūris į knygų eksponavimą bibliotekose

Kauno apskrities viešoji biblioteka (KAVB) pristato unikalaus dizaino mobiliąją knygų ekspozicijos sistemą, kuri buvo sukurta įgyvendinant projektą „Mobilibris“. Integruodama šią sistemą į savo aplinką,  ji pateikia naują požiūrį į knygų eksponavimą bibliotekose. Minimalistinis iš faneros ir organinio stiklo pagamintas modulinis baldas savo forma ir konstrukcija yra ne tik  naujoviška knygų lentyna, bet ir skulptūriškas dizaino objektas, naujai suskaidantis bibliotekos erdvę, dėmesį patraukiantis akcentas nuspėjamo stiliaus patalpose su monotoniškai išdėstytais klonuotais baldais.
Nuosaikaus, išgryninto stiliaus eksponavimo sistema yra lengvai pritaikoma skirtingose erdvėse. Ją galima apeiti ir apžiūrėti iš dviejų pusių – knygos dedamos į lentynas, įmontuojamas bet kurioje dviejų susiremiančių plokštumų vietoje; žvelgiant iš šono, eksponavimo sistema panaši į tuščiavidurę struktūrą, perregimą piramidę, įsiliejančią į esamą interjerą. Subtilus, nereikalingomis detalėmis neapkrautas šios sistemos dizainas neužgožia eksponuojamų objektų, priešingai – juos išryškina. Tokios konstrukcijos ir estetinės išraiškos baldas iškart patraukia į skaityklą užsukusio žmogaus žvilgsnį ir tampa savotišku traukos centru. Skaitytojas kviečiamas pažvelgti į knygą kaip į žinių lobyną ir meno objektą, vertą išskirtinio pristatymo. Vienas iš projekto „Mobilibris“ tikslų – grąžinti susidomėjimą knyga, sukurti naują spausdinto žodžio ir žmogaus ryšį.
Unikalų knygų eksponavimo baldą suprojektavo VDA Kauno fakulteto Pramoninio dizaino katedros studentė Eglė Zarembaitė. Jos darbas laimėjo 2016 metais KAVB paskelbtą konkursą, kurio pagrindinė užduotis buvo rasti naują būdą, kaip profesionaliai, estetiškai ir inovatyviai eksponuoti knygas bibliotekų erdvėse, originaliai pritaikant mobiliosios knygų ekspozicijos sistemos idėją. Mobilumas yra itin svarbi savybė, padedanti šį dėlionės principu sukonstruotą baldą kartu su kilnojamosiomis leidinių parodomis lengvai nugabenti į bet kurį Lietuvos kampelį. Taip ne tik pagerinama eksponuojamų leidinių parodų kokybė, bet ir prisidedama prie novatoriškų idėjų sklaidos įvairiose Lietuvos bibliotekose, kuriose ši knygų ekspozicijos sistema bus pristatoma.
Šią vasarą sistema kartu su leidinių parodomis bus eksponuojama Kaune ir Kauno regione. Du sistemos modulius ir kilnojamąją leidinių parodą „Dvarai. Architektūrinis ir kultūrinis palikimas“ bus galima išvysti Jonavos ir Kaišiadorių rajonų savivaldybių viešosiose bibliotekose. Kiti du sistemos moduliai su parodomis bus nuolat eksponuojami Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje – iki liepos 10 d. lankytojai galės susipažinti su leidinių paroda „Grafika: nuo urvų piešinių iki skaitmeninių iliustracijų“ (Radastų g. 2, Kaunas).
Kartu su ekspozicijos sistema po Kauno regioną keliaujanti leidinių iš KAVB fondo paroda „Dvarai. Architektūrinis ir kultūrinis palikimas“ supažindina su gražiausiais Europos ir Lietuvos dvarais, rūmais ir pilimis. Eksponuojami įvairūs leidiniai apie Lietuvos dvarus, taip pat retesnės XIX a. pab. – XX a. pr. knygos ir atvirukų rinkiniai, pristatantys vertingą Europos didikų palikimą. Šiuo metu paroda veikia Jonavos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje, o nuo birželio 2 d. ją galės išvysti Kaišiadorių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos lankytojai.
Projekto partnerė – Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto Pramoninio dizaino katedra.
Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Kristina Dailidaitė
Kauno apskrities viešoji biblioteka

 

 

 


Parašykite komentarą