Lietuvos muzikinis paveldas atsiveria pasauliui

Lietuvos muzikinis paveldas atsiveria pasauliui

Pirmąjį lapkričio penktadienį jauki ir istorine praeitimi dvelkianti Vilniaus universiteto Teatro salė virto Europos muzikinio paveldo arena. Čia vyko tarptautinė projekto Europeana Sounds konferencija Unlocking Sounds Collections.

Startavo nauja kolekcija Europeana Music

Ši konferencija – tai baigiamasis vieno iš Europeana Foundation projekto renginys. Jo metu buvo pristatyta vartotojui jau prieinama muzikinio kultūros paveldo kolekcija – Europeana Music. Tai unikali kolekcija, vienijanti įvairių stilių muziką – nuo ankstyviausių Mocarto kūrinių įrašų iki trankiosios roko grupės Smashing Pumpkin koncertų – iš garso archyvų ir kitų kultūros paveldo institucijų visoje Europoje.
Konferencijos rengėjai dar kartą priminė, kad Europeana yra skaitmeninė platforma, kurios veikla paremta Europos skaitmeniniu paveldu. Šios platformos dėka paveldas yra prieinamas įvairiems tyrimams, mokslui, darbui ar tiesiog laisvalaikiui.
Klausytojai sužinojo, kaip buvo kuriama ką tik startavusi Europeana Music kolekcija, kurioje sukaupta daugiau nei 250 tūkst. unikalių kultūrinių objektų. Juos tyrimams gali naudoti profesionalai ir akademikai, o savo smalsumą patenkinti muzikos entuziastai.

Muzikinis paveldas nuo šiol ir radijo eteryje

Jeigu pavargote kasdien klausytis vis tos pačios radijo stočių transliuojamos muzikos ir pasiilgote naujų garsų, nuo šiol turite dar vieną pasirinkimą. Tai Europeana Radio! Ką tik startavusiame radijuje jūsų laukia kasdien vis naujas atradimas bei pažintis su vertingu muzikiniu paveldu.
Jeigu radijo klausyti nemėgstate, imkite ir naršykite Europeana Music duomenų bazėje, parsisiųskite ir klausykitės aukštos kokybės garsų, saugomų net 50-tyje Europos institucijų ir klausytojo ausiai paprastai nepasiekiamų. Kolekcija plati, tikrai bus iš ko rinktis net įmantriausio skonio klausytojui: klasikinė muzika, tautinės dainos ir šokiai, pavieniai garsai ir garsų interpretacijos, šiuolaikinių muzikos grupių koncertų įrašai.

Europeana kolekcijos edukacinėje veikloje

Europeana platformoje kuriamos ir saugomos teminės kolekcijos suteikia gausybę galimybių, ypač kultūros ir švietimo srityje dirbantiems žmonėms. Kokios įdomios ir informatyvios gali tapti muzikos, istorijos, gimtosios ir užsienio kalbos, etninės kultūros, dailės, netgi tikybos, o ateityje ir gamtos, biologijos pamokos, įtraukus į jų dienotvarkę Europeana kolekcijų peržiūrą. Jau veikia Europeana Art, Europeana Fashion ir Europeana Music rinkiniai. Ateityje planuojama aprėpti dar daugiau temų: gamta, industrinis paveldas, žemėlapiai, filmai.
Taip pat paprastai galima paįvairinti ir bibliotekose vykstančių renginių programas. Tik imk ir naudok. Laisvai ir nemokamai.

Muzikinio paveldo interpretacijos

Konferencijoje dalyvavusieji turėjo galimybę sužinoti, kaip gimė ši muzikinė kolekcija. Kolegos iš užsienio skaitė pranešimus,  dalijosi patirtimi, dainavo.Žymus britų dainininkas Sam Lee pasakojo apie keliones po gimtąją Didžiąją Britaniją, kurių metu jis renka senąsias čigonų dainas. Vėliau šių dainų motyvus jis panaudoja kurdamas savo muzikos albumus. Siūlau pasiklausyti šio atlikėjo interpretacijų muzikiniame kanale youtube.com.
Škotijos archyvų atstovė, keltų dainininkė Fiona Mackenzie suteikė progą pasiklausyti senųjų keltų dainų (youtube.com). Ji dainavo pati, leido įrašus, pasakojo apie pirmuosius dainų rinkėjus ponus Campbell`us, XX a. pr. dainų įrašymo techniką. Senųjų airių ir škotų dainų galite pasiklausyti ir Europeana Music kolekcijoje, štai čia.
Elektroninės muzikos airių grupė Lakker buvo pakviesta diskusijai apie muzikinio paveldo panaudojimo galimybes. Jie pademonstravo savo muzikos pavyzdžių, atskleidė kuriamos elektroninės muzikos atsiradimo procesą, kurio metu naudojami senosios muzikos garsai. Pasiklausykite neįprasto skambesio čia.

Naujai atrasti senieji Dzūkų šokiai

1935 m. Lietuvos folkloro archyvas pirmą kartą dokumentavo – fonografu įrašė, aprašė, nufilmavo – senuosius dzūkių šokius. Deja, didžioji šių įrašų dalis buvo sunaikinta per II Pasaulinį karą. Likusių įrašų likimas nėra žinomas, bet manoma, kad jų vis dar galima rasti asmeniniuose archyvuose, Jungtinių Amerikos valstijų įstaigose. Lietuvoje likę tik keli šių šokių fragmentų įrašai. Juos visiems susirinkusiems pristatė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė Gaila Kirdienė.
Kiekvienam lietuviui įdomu sužinoti, kaip buvo atliekami ir kaip skambėjo šie šokiai. Europeana gali tapti pagalbininke ieškant šio muzikinio paveldo objektų tarptautinėje terpėje.

Liaudies muzika ir šokiai kiekvienam

Konferencijos metu svečius iš užsienio linksmino Lietuvos muzikos ir teatro akademijos folklorinis ansamblis Tatato. Jie šoko liaudies šokius, dainavo įvairių stilių ir žanrų liaudies dainas, grojo liaudies instrumentais. Labiausiai salę žavėjo unikaliųjų sutartinių skambesys.
Kviečiu ir jus pasiklausyti lietuviškų sutartinių, patekusių į Europeana Music kolekciją, štai čia.
Taip pat nieko nelaukdami išbandykime skaitmeninę kolekciją savarankiškai. Aš ieškojau su Kaunu susijusių muzikinio paveldo objektų. O ko ieškosite Jūs?

20161107_141416 20161107_142459 20161107_142436 20161107_142341

Kristina Bartkienė
Kauno apskrities viešoji biblioteka


Parašykite komentarą