Išteklių dalijimasis kryžkelėje

Išteklių dalijimasis kryžkelėje

Antrąjį šių metų rudens mėnesį Kauno apskrities viešosios bibliotekos Senųjų ir retų spaudinių skyriaus vyresnioji bibliotekininkė Kristina Bartkienė turėjo galimybę pasitikti šiltuose kraštuose – Turkijos didmiestyje Stambule. Gavusi Lietuvos kultūros tarybos edukacinę stipendiją ji atstovavo Lietuvai 14-oje IFLA Dokumentų pristatymo ir išteklių dalijimosi (ILDS – Interlending & Document Supply) grupės organizuotoje tarptautinėje konferencijoje „Išteklių dalijimasis kryžkelėje“ (Resource Sharing at the Crossroads).
IFLA Dokumentų pristatymo ir išteklių dalijimosi (ILDS – Interlending & Document Supply) grupės tikslas – gerinti žmonių gyvenimo kokybę, suteikiant prieinamumą prie kuo platesnės informacijos. Grupė siekia palengvinti bibliotekose saugomų dokumentų pasiekiamumą skaitytojui, organizuoja renginius, kurių metu ieško būdų, kaip sukurti našią ir naudingą dalijimosi ištekliais sistemą.
Šiais metais konferencijos partneris buvo Turkijos Anatolijos universitetas (ANKOS), suteikęs galimybę įvairių pasaulio žemynų ir šalių atstovams susiburti tiesiogine to žodžio prasme kryžkelėje – Stambule – vieninteliame mieste pasaulyje, įsikūrusiame tarp Europos ir Azijos. Trijų dienų renginys vyko prieš keletą metų atsinaujinusiame Osmanų imperijos archyve, kur buvo sukurta praeities, dabarties ir ateities susiliejimo nuotaika.
Spalio 1-3 dienomis įvairių kultūros įstaigų specialistai jau 14-tą kartą susirinko pasidalinti idėjomis, pasisemti patirties, pasikonsultuoti rūpimais klausimais su kolegomis ir profesionalais. Šių metų konferencijos tikslas buvo – pateikti įvairių pasaulio bibliotekų patirtį, aptarti kylančias problemas, pristatyti dabartinę situaciją ir nubrėžti ateities perspektyvas. Pranešėjai iš Danijos, Turkijos, Zimbabvės, Algerijos, Beiruto, Kazakstano, Uzbekistano, Kroatijos, Irano, Didžiosios Britanijos, Švedijos dalijosi – tarpbibliotekinio skolinimosi ir dokumentų pristatymo sistemos tobulinimo ir plėtimo patirtimi. Dauguma jų akcentavo skaitmeninių bibliotekų, duomenų bazių, katalogų ir kitokių el. produktų, paslaugų bei sistemų kūrimo svarbą beiskeičiančios visuomenės kontekste. Buvo paliesta autorių teisių ir licenzijavimo tema, su kuria vis dažniau susiduriama norint legaliai dalintis duomenimis elektroninėje erdvėje.
Konferencijos metu buvo juntamas visų besidalijančiųjų ištekliais bendras siekis – greita, finansiškai efektyvi, legali ir patogi dokumentų tiekimo/skolinimo paslauga, prieinama kiekvienam pasaulio gyventojui.
[print_gllr id=2166 display=short]

 


Parašykite komentarą