Konferencijos „Next Library 2015“ atgarsiai

Konferencijos „Next Library 2015“ atgarsiai

rodyklėJAV, Mongolija, Naujoji Zelandija, Brazilija, Kinija, Singapūras, Didžioji Britanija, Italija, Šveicarija… ir dar daugybė šalių pavadinimų dalyvių identifikavimo kortelėse. Visi jie susirinko vienu tikslu − dalyvauti konferencijoje „Next Library 2015“, vykusioje Rugsėjo 11-15 dienomis Danijoje, Orhuso (Aarhus) mieste. Tarp jų ir 4 atstovai iš Lietuvos: Eglė Grigaitė ir Gina Poškienė atstovaujančios Kauno apskrities viešąją biblioteką, taip pat kolegos iš Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos − Eugenijus Stratilatovas ir Irma Vičytė.
DOKK 1
350 bibliotekos specialistų iš viso pasaulio vienoje vietoje − tai tikras įkvėpimas. Visi atvyko tikėdamiesi naujų žinių, naujų pažinčių, naujų idėjų ir partnerysčių, ir, žinoma, patyrinėti naująjį bibliotekos pastatą, kuriame ir vyksta pagrindinis veiksmas. Tai – didžiulis urbanistinis 3 aukštų statinys prieplaukoje su dar neregėto dydžio erdvėmis, 1000 vietų požemine automobilių stovėjimo aikštele ir 360 laipsnių „atviru“ vaizdu: langai iš visų pusių leidžia matyti mėlyną dangų ir vandenį susijungiantį horizonte, uostą ir industrinius pastatus, modernią architektūrą ir senamiestį. Kaip sako patys danai – tai atvira, demokratiška erdvė mieste, vieta kiekvienam.
DOKK1 bibliotekos pastatas, kuriam pavadinimą išrinko patys miestiečiai, atidarytas visuomenei šių metų pavasarį, o aplinkos tvarkymo ir „integracijos į kraštovaizdį“ darbai truks iki 2017 m. Tai − ateities biblioteka ir siekiamybė visiems. Patalpos, kokių net tikėtis negalėtum: viskas atvira, nėra durų, daug kur, net sienų, jungiančių skirtingas erdves. Biblioteką galima apeiti ratu, visur randant vietą prisėsti dirbti, paskaityti ar tiesiog atsipalaiduoti. Tarp lentynų įrengtos vietos grupėms, individualiems darbams, minkštasuoliai pailsėti. Pastate yra tik kelios uždaros erdvės – tylusis skaitymo kambarys, konferencijų ir pasitarimų kambariai ir administracijos darbo vietos. Vaikų skyriuje − viena didelė žaidimų aikštelė, kur knygos „integruotos“ į įvairius įrenginius vaikams lipti, čiuožti, lįsti… Erdvės suskirstytos vaikams pagal amžių: nuo vos ropojančių iki paauglių.
Stebėtinai smagu – nors erdvės daug, ji neatrodo tuščia. Gausus lankytojų šurmulys greitai užpildo visą biblioteką.

Orhuso bibliotekų sistema
Pagrindinė biblioteka DOKK1 kartu su 18 bibliotekų aplink sudaro Orhuso bibliotekų tinklą, kurio veikimo principai labai skiriasi nuo Lietuvoje esančių. Bibliotekos neturi savo fondų, knygos ir kiti ištekliai priklauso visam tinklui bendrai, viską galima paimti ir grąžinti bet kurioje iš 19 bibliotekų. Įdiegta itin moderni sistema knygas taip pat CD, DVD „seka“ ir gali paskirstyti ten, kur jų trūksta bet kurioje iš 19 bibliotekų. Kurjeriai atlieka pervežimus bene kiekvieną darbo dieną.
Orhuso bibliotekose leidinių išdavimas ir grąžinimas visiškai automatizuotas, dėl to aptarnaujančio personalo − itin mažai. Daugelis bibliotekų dirba iki 21 − 22 val. vakaro, nors personalo pastate jau nėra. Lankytojai gali patys užeiti ir užsiimti norima veikla. Saugumas palaikomas pasitelkus vaizdo stebėjimo sistemą. Vartotojas įeidamas nuskaito savo socialinio draudimo kortelę, kuri jį identifikuoja. Anot bibliotekos darbuotojų, incidentų pasitaiko labai retai. Atrodo, kad viskas tiesiog vyksta savaime, kaip tinkamai sujungtas ir sureguliuotas mechanizmas…
Aplankytos 7 tinklo bibliotekos leido suprasti, kad visur biblioteka traktuojama ne kaip knygų išdavimo vieta, o kaip laisvalaikio, bendruomenės centras, kuriame kitos veiklos dažnai užgožia pagrindinę bibliotekos funkciją, kurios gal ir pasigestų tikras Lietuvos bibliotekininkas. Bet, kaip sako Orhuso bibliotekų darbuotojai, knygų turime visi, bet vien tik turėti neužtenka. Reikia kažką su jomis daryti.

Konferencija
Suvaldyti daugiau nei 300 asmenų ir patenkinti kiekvieno poreikius – didelis darbas, tačiau organizatoriai puikiai susitvarkė. Į viską žiūrima paprastai, įvertinant žmogiškąsias klaidas ar techninius nesklandumus. Konferencijos programa ypatingai išsami, labai daug skirtingų pranešėjų, paralelinės sesijos, ekskursijos, pramogos – apie viską pagalvota, kiekvienas turėjo iš ko pasirinkti.
Beklausant pranešimų naujos idėjos gimė akimirksniu, tik spėk viską žymėtis: nuo pastato, kuriame vyko veiklos, struktūros ir architektūros iki konferencijos organizavimo niuansų. Pranešimai vienas už kitą įdomesni, kiekvienas vertė susimąstyti ką turime, ko neturime, ką galime ar negalime nuveikti mūsų bibliotekoje.
Konferencijos organizatoriai dirbo „nematomai“, bet nesustodami. Viešinimui „čia ir dabar“ pasitelkiami socialiniai tinklai, kurių žinutės iš karto pasirodė didžiuliuose ekranuose bibliotekos pastate. Čia pat filmuojami video, kurie rodomi jau kitą dieną visiems susirinkusiems. Viskas vyko sklandžiai ir užtikrintai, ramiai ir be jokios panikos. Niekas neskubėjo, bet viskas įvyko laiku… Ramybė, kantrybė ir pagalba vienas kitam sužavi iš karto.

„Welcome to the world‘s happiest nation“ – taip pasitinka užrašas oro uoste Kopenhagoje. Įsitikinome, kad nemeluoja…

 


Parašykite komentarą